Hoofdthema: Diergezondheid & -welzijn
Diergezondheid & -welzijn is één van de hoofdthema’s op de komende Dutch Pork & Poultry Expo. Tijdens eerdere edities stond diergezondheid al centraal, en dit jaar voegen we daar dierwelzijn aan toe. Beide zijn nauw met elkaar verbonden: een goede gezondheid bevordert het welzijn, en andersom draagt welzijn bij aan een betere gezondheid. Het draait om de juiste balans. Op deze pagina vind je niet alleen video’s van onze kennissessies uit voorgaande edities, maar ook waardevolle informatie over dit thema. Laat je inspireren en informeren over de nieuwste inzichten en ontwikkelingen rondom diergezondheid en -welzijn!
Coccidiose: ondergaan of overwinnen? Met Jeroen Leurs
Op de tweede dag van Dutch Pork & Poultry Expo 2024 vond een symposium plaats met het centrale thema “Diergezondheid voor varkens- en pluimveehouders”. Voor de pluimveesector werd specifiek ingegaan op het onderwerp Coccidiose en Gumboro op pluimveebedrijven met twee presentaties van experts.
Jeroen Leus (Pluimveedierenarts bij Animal Health Group) bespreekt de aanpak om coccidiose te bestrijden. Hij belicht verschillende strategieën zoals het gebruik van voer, water en vaccins om deze parasiet onder controle te houden.
Het nut van coccidiose en gumboro monitoring met Pieter Kühn
Coccidiose is een grote uitdaging in de pluimveehouderij omdat het zeer besmettelijk is en darmbeschadiging veroorzaakt, wat leidt tot groeivertraging en sterfte. De parasiet verspreidt zich snel via mest, en de eitjes (oöcysten) zijn extreem resistent. Bovendien neemt de effectiviteit van medicijnen af door resistentie. Preventie met vaccinatie, hygiëne en goed stalmanagement is daarom essentieel.
Pieter Kühne, pluimveedierenarts en Technical Services Manager bij HIPRA gaat in op het nut van het monitoren van coccidiose en Gumboro op pluimvee bedrijven. Het voorkomen van deze besmettingen kan hiermee inzichtelijk worden gemaakt. Ook laat hij aan de hand van de resultaten zien wat het voordeel is wanneer er in de broederij in-ovo wordt gevaccineerd.
Het High Quality Piglet concept van Hipra met Erik van Esch
Eric van Esch, Technical Services Manager bij HIPRA, vertelt over het ‘High Quality Piglet’ concept van HIPRA en geeft praktische adviezen voor het produceren van hoogwaardige biggen die een goede start maken in de mesterij. Om biggen bij uitstroom vrij te hebben van diverse virussen en bacteriën wordt niet alleen naar de status van de biggen gekeken maar ook de bedrijfsvoering en management onder de loep genomen.
Exposant aan het woord

Exposant aan het woord – Booijink Veevoeders
Booijink voeder produceert en verkoopt hoofdzakelijk veevoer voor varkens en rundvee op drie verschillende locaties in Salland, en verkopen dit aan varkens- en rundveehouders door heel Nederland. Maatwerk in voeders is hun specialiteit. Dit bereiken ze door een goede combinatie van advies, nutritie en productiemogelijkheden in hun fabriek.

Exposant aan het woord: HAS green academy
HAS green academy is een hogeschool en dynamisch expertisecentrum in de sector agro, food en leefomgeving met 2 vestigingen: in Den Bosch en Venlo. Ze richten zich niet alleen op het opleiden van jonge mensen en professionals die hun kennis en ervaring willen vergroten, maar ook op het samenwerken met voorlopers uit een sector die ertoe doet.

Exposant aan het woord: Looop
Looop, gevestigd in Venlo (NL), is een onafhankelijke (kennis)partner gespecialiseerd in de verwaarding van bijproducten uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie. Het portfolio bevat veelzijdige bijproducten uit granen, maïs en andere organische grondstoffen, die kunnen worden gebruikt als hoogwaardige ingrediënten voor dier- en veevoeding.